0

П рез почивните дни Айфеловата кула осъмна с пет ковчега, поставени близо до един от входовете ѝ. Българин е сред тримата мъже, задържани за деянието. Френската полиция води разследване за евентуална чуждестранна намеса.

„Зачестиха българските следи при подобни деяния. Късно снощи излезе информация, че тримата души, сред които и български гражданин, вече са освободени. Срещу тях няма повдигнати обвинения. Ще се търси кой е поръчителят на това деяние, което шокира както служителите на Айфеловата кула, така и френската полиция”, съобщава NOVA.

От там припомнят, че в нощта на 13 срещу 14 май Мемориалът на Холокоста в Париж осъмна с 35 щампи на червени длани. „Това е паметникът, на който за изписани имената на повече от 3900 мъже и жени, участвали в спасяването на евреите през Втората световна война. Тогава отново се появи българска следа, но извършителите бяха избягали. 

В двете деяния вероятно е участвал един и същи български гражданин. „Бял автобус с българска регистрация обикаля около Айфеловата кула, а след това трима души изкарват пет ковчега от него. Те били покрити с френското знаме и надпис на френски език „войници от Украйна”, посочи тя.

Според Желева вероятно стореното е по повод думите на френския президент Еманюел Макрон, че през февруари е възможно изпращане на френски войници в Украйна. „Малко след като мъжете разтоварват ковчезите, полицията залавя шофьора - 38-годишен български гражданин. Той твърди, че не познава другите двама участници и че е отишъл в Париж единствено, за да извърши деянието”, добави кореспондентът на NOVA.

И тримата задържани са млади мъже – от България, Украйна и Германия. А по техни думи са стоварили ковчезите пред Айфеловата кула с цел припечелване на пари.