0

Н идерландската полиция арестува днес няколкостотин активисти, протестиращи срещу предизвиканите климатични промени в Хага, след като демонстранти блокираха магистрала в близост до сградата на холандското правителство, предаде ДПА.

По различни оценки в протеста са се включили над 3000 души.

Групата „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) призова за демонстрация, за протест срещу климатичната и енергийната политика на нидерландското правителство. Активистите осъдиха отпускането на правителствени субсидии на компании за изкопаеми горива.

Това беше седмият път, в който активисти за климата се опитаха да блокират магистрала A12 недалеч от района Биненхоф в Хага, където се намират както нидерландският парламент и канцеларията на министър-председателя.

Този път длъжностните лица се намесиха по-рано, отколкото при предишните протестни акции на „Бунт срещу унищожението“. Градската администрация на Хага преди това предупреди демонстрантите, че блокирането на магистралата е строго забранено.

Проверени видеоматериали, заснети по време на събитието, показват, че някои от протестиращите са били ударени от полицейски водни оръдия, но демонстрацията е останала мирна. Органите на реда потвърждават, че са прибягнали до тези действия, тъй като протестиращите не са се съобразили със заповедта да се разпръснат. 

„Бунт срещу унищожението“ е глобално протестно движение, което тръгнало от Обединеното кралство. Групата използва ненасилствени методи на гражданско неподчинение, за да се застъпва за по-ефективни действия срещу изменението на климата, информира БТА.