0

П акистанец, свързан с Иран, е обвинен в предполагаем заговор за убийството на Доналд Тръмп и други американски политици, предаде Би Би Си. Директорът на ФБР Кристофър Рей нарече схемата "опасен заговор за наемно убийство... взето направо от ирански наръчник".

46-годишният Азиф Мърчант е обвинен в опит да наеме убиец в Ню Йорк, който да ликвидира видни американски служители. CBS, новинарският партньор на Би Би Си, цитира източници, според които Доналд Тръмп е бил сред мишените.

Атентатът срещу Тръмп - с американски калашник, струва 1000 долара!

Охраната на кандидата за президент на Републиканската партия беше засилена през юни, след като властите научиха за ирански заговор за убийството му. "Ръководеният от чужденци заговор за убийство на държавен служител или гражданин на САЩ е заплаха за националната ни сигурност и ще бъде отразен с цялата мощ и ресурси на ФБР", заяви Рей.

Според обвинителния акт на Министерството на правосъдието Мърчант е пристигнал в САЩ от Пакистан през април, след като е прекарал известно време в Иран. Твърди се, че след пристигането си той се е свързал с лице, за което е смятал, че може да помогне в заговора за убийствата. Този неназован контакт по-късно съобщава на полицията за Мърчант. Според информацията Мърчант е направил движение с ръката си "пръст-пистолет", когато е говорил за това, което е искал да направи.

Властите посочват, че Азиф Мърчант е казал на лицето за контакти, че планира да напусне САЩ, преди да бъдат убити целите, и че ще поддържа връзка, използвайки кодови думи. Заподозреният помолил лицето за контакт да уреди среща с бъдещите убийци, се казва в обвинителния акт. След това той го е свързал през юни с агенти на ФБР под прикритие, представящи се за наемни убийци.

Информацията сочи, че Мърчант казал на агентите, че трябва да откраднат документи от дома на мишената, да организират протести на политически митинги и да убият " политическа личност". Според обвинителния акт той е заявил, че целите ще бъдат съобщени през последната седмица на август или първата седмица на септември.

Макар че в обвинителния акт Тръмп не се споменава поименно, източници, цитирани от CBS, твърдят, че бившият президент е бил една от планираните мишени.

Камала Харис си избра вицепрезидент. Какво знаем за Тим Уолц?

Заговорът не е свързан с опита за покушение срещу бившия президент по време на митинг в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли от 20-годишния Томас Матю Крукс, който беше застрелян от снайперист на тайните служби на място.

Тръмп и официални лица, включително бившият му държавен секретар Майк Помпео, са изправени пред заплахи от Техеран, след като през 2020 г. наредиха убийството с дрон на Касим Сюлеймани, командир на иранските сили "Кудс" в Ирак.