0

Д оналд Тръмп напусна съдебната зала, докато адвокатът на бившата журналистка и писателка Елизабет Джийн Карол произнасяше заключителна пледоария, за да убеди съдебните заседатели, че Тръмп трябва да плати милиони долари за това, че е уронил нейната репутация, отричайки да я е изнасилил, предаде Ройтерс.

Карол, която сега е 80-годишна, го съди за клевета, като искът ѝ е за поне 10 милиона долара за това, че Тръмп отрекъл през юни 2019 г., когато е бил президент, че я е изнасилил в средата на 90-те години на миналия век в пробна на универсален магазин от веригата "Бергдорф Гудмън" в Манхатън.

Седемдесет и седем годишният Тръмп обвини Карол, че е измислила случайната среща, за да увеличи продажбите на мемоарите си. 

Но друго съдебно жури през май миналата година осъди Тръмп да плати на Карол 5 милиона долара за подобно отричане през октомври 2022 г., като установи, че той я е оклеветил и е упражнил сексуално насилие. Тъй като тази присъда е обвързваща за сегашния процес, съдебното жури в състав от седем мъже и две жени трябва да реши само колко дължи Тръмп на Карол за накърняване на нейната репутация и дали да наложи и примерна глоба, за да не позволи на Тръмп да я оклевети отново.

Адвокат на Тръмп ще произнесе заключителна пледоария по-късно. Тръмп присъства на по-голямата част от съдебния процес, който продължава вече пети ден.