0

Е вропейски център за профилактика и контрол на заболяванията (ЕЦКЗ/ECDC) предупреждава за комари, пренасящи инфекциозни заболявания като треска денга и чикунгуня, съобщава Би Би Си.

Хапещите насекоми се размножават бързо, поради по-топлите и дълги лета, както и наводненията. Учените призовават за борба с вредителите, за да се намали заплахата от болести, пренасяни от комари.

По тази причина европейският санитарен орган следи разпространението на различните видове, които пренасят различни видове болести.

Например комарът от рода на Aedes albopticus, който се е разпространил в 13 държави в сравнение с 8 през последното десетилетие. Този специфичен вид пренася денга и чикунгуня. По подобен начин Aedes aegypti, който миналата година се разпространи в Кипър и заплашва да се разпространи и другаде, пренася западнонилската треска и зика.

През 2022 г. също така са регистрирани 1133 случая на западнонилска треска и 92 с фатален край, като по-голямата част от случаите са придобити в Европа. Тези случаи са регистрирани в Италия, Гърция, Румъния, Германия, Унгария, Хърватия, Австрия, Франция, Испания, Словакия и България.

Също така в континентална Европа бяха регистрирани 71 случая на местно придобита денга - равностойни на общия брой случаи, регистрирани между 2010 г. и 2021 г. "През последните години наблюдаваме географско разпространение на инвазивни видове комари в незасегнати преди това райони в ЕС/ЕИП", заяви Андреа Амон, директор на ЕЦКЗ.

"Ако това продължи, можем да очакваме повече случаи и евентуално смъртни случаи от болести като денга, чикунгуня и западнонилска треска", продължава Амон.

Тя също така подчертава, че е необходимо да се съсредоточим върху контрола на популациите на комарите, да засилим наблюдението и да приложим мерки за лична защита.

Експертите се застъпват за премахване на източниците на застояла вода и използване на екологично чисти ларвициди за унищожаване на популациите от комари.

Има нужда от прилагане и на лични мерки. Тези лични мерки включват използване на мрежи за прозорци, използване на репеленти срещу комари, носене на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, и спане в климатизирани помещения.

ЕЦКЗ призовава също така за повишаване на осведомеността на здравните работници относно заболяванията, както и за симптомите на тези заболявания.

Денга може да причини треска, силно главоболие, болка зад очите, болки в мускулите и ставите и петнист обрив.

Западнонилската треска обикновено протича безсимптомно, но когато хората се разболеят, вирусът може да причини главоболие, силна умора, мускулни болки, повръщане, обриви и болки в очите. Възрастните хора или хората с понижен имунитет са изложени на по-висок риск от нея, като може да се стигне до поражения на мозъка или дори до летален изход.

Най-често срещаните симптоми на чикунгуня включват треска и болки в ставите, главоболие, болки в мускулите и обриви.