0

Ч етири милиарда евро е оценката на активите, иззети и конфискувани от фигурата на  Матео Месина Денаро, шефа на  фамилията Кастелветрано, какъвто всъщност е той.

Инвестиции

В активите на мафиотския бос на Трапани има всичко: широкомащабна търговска дистрибуция, вятърни паркове, туристически селища, сгради, произведения на изкуството благодарение на неговия съселянин Джовани Франко Бекина, който според някои информатори би бил получател на археологически находки, откраднати за сметка на „фамилията“ Денаро. За боса се знае, че харесва парите, но преди всичко харесва лукса. Това се вижда и от часовника „Франк Мюлер“ за над 30 хиляди евро, който стои на китката му по време на ареста. Разследващите го са се изумявали от мащабите и разнопосочността на бизнесите му, като винаги те са били управлявани от рояк предприемачи, витаещи около главатаря. Един от „управителите“ е Джузепе Григоли, от когото бяха конфискувани активи за 700 милиона евро: Григоли, осъден като подставено лице на Денаро, беше собственик на мрежа от супермаркети с марката  Despar и след това преименувана Grigoli. Той има и дванадесет компании, 220 сгради (блокове и вили) и 133 парцела земя, покриващи 60 хектара, бяха първо запорирани и след това конфискувани. Григоли съобщава на магистратите, че между 1999 и 2006 г. е получил от боса пликове, пълни с пари, които имал задачата да достави на Винченцо Паникола, зет на Матео. Денаро е издавал заповеди чрез системата с бележки „пицини“, като се подписвал „Алесио“.

Иновативен

Според разследващи и магистрати друга част от богатството на боса на Кастелветрано е пристигнало благодарение на вятърната енергия. Секторът се управлява от Вито Никастри, бивш електротехник и зелен пионер в Сицилия, който години наред пази ключовете от сейфа на мафиотския бос. Никастри, наричан Краля на вятъра, бяха конфискувани активи за милиард и половина евро. Valtur, туристически гигант на стойност милиарди, собственост на Кармело Пати, бившия зидар от Кастелветрано, е друга голяма инвестиция. Счетоводител е бил Микеле Аланя, баща на една от любовниците на Месина Денаро, Франческа, която родила на боса дъщеря, която никога не била припозната. През 2018 г. съдът в Трапани конфискува активи за 1,5 милиарда в Patti, една от най-големите патримониални мерки, извършвани някога, каза Диа: запечатани са собствености в курорти, активи на стария Valtur, 21-метрова яхта, голф игрища, земя, 232 недвижими имоти и 25 фирми.

Слабости

Матео Месина Денаро "никога не е бил" единственият лидер на сицилианската мафия, заяви главният прокурор на Палермо Маурицио де Лучия, цитиран от Ройтерс. Всъщност той е регионален бос в Трапани, силно влиятелен и близък на свирепите Корлеонези. Син е на мафиота Дон Чичо. Кльощавия, както е известен, има две деца от различни жени, а се говори и че е удушил бременна от него любовница.

Според някои твърдения той се е оставил да бъде заловен. Болен е от рак на дебелото черво и е имал разсейки в черния дроб. Посещавал е клиниката „Ла Мадалена“ в Палермо, за да се подлага на процедури под фалшива самоличност. Бил е вежлив и дори е завързвал контакти с други болни. Парфюми и дизайнерски дрехи пък са открити в апартамент, за който се смята, че е бил последното скривалище на боса. Апартаментът се намира в скромна сграда близо до Трапани, само на няколко километра от родния град на Денаро Кастелветрано. Смята се, че къщата е била използвана непрекъснато през последните седмици. „В този случай това е къща, която ни позволява да имаме представа как е живял шефът и той е живял добре“, казва прокурорът от Палермо Маурицио де Лусия. Денаро е обичал и колите марка „Порше“, както и видеоигри, с които се е забавлявал.

Наследство

Марио Мори, бившият ръководител на карабинерите, заяви, че ерата на структурираната и организираната мафия в Сицилия е приключила след този арест. „Някои райони ще останат заразени с културата на мафията, но Коза ностра вече няма да съществува”, подчерта той. Това е малко вероятно обаче, защото подобни твърдения има и по време на процесите от 80-те „Пица кънекшън“, както и след арестите на Риина и Провенцано, както и след процеса „Макси“ през 2000 г.

Според криминоложката Анна Серджи "Месина Денаро е наследник на отминалата епоха на историческата голяма власт на Коза ностра. Реалността обаче показва човек, който е бил отворен към новите технологии и дори съжалява, че не е завършил образование.“

„Най-сериозната грешка е да се мисли, че мачът е приключил, защото не е приключил”, казва окръжният прокурор Маурицио де Лучия.

В „Почтеното братство“ познавачът и изследовател на мафията Норман Луис пише, че Коза ностра реагира като таралеж по време на бедствия. Тя се свива в себе си, а навън остават да стърчат само бодли. И така, докато лошите времена не отминат.