0

И талианският президент Серджо Матарела отказа да приеме оставката на премиера Марио Драги, която беше обявена по-рано през деня.

„Президентът на републиката не прие оставката и покани министър-председателя да дойде в парламента за реч, за да даде оценка на ситуацията, възникнала в резултат на днешното заседание в сената на републиката“, казаха от президентството.

Драги обяви оставката си на заседание на Министерския съвет, след като се проведе вот на доверие към правителството му. Въпреки факта, че кабинетът му получи доверие, представители на една от водещите партии в Италия - „Движение 5 звезди“, която е част от управляващата коалиция, отказаха да участват в гласуването.

Партията не подкрепи парламентарния вот на доверие, а също така отхвърли антикризисните мерки в икономиката и енергетиката, представени от екипа на Драги. По-рано министър-председателят отбеляза, че работата на кабинета ще бъде парализирана, ако „Движение 5 звезди напусне“ управляващото мнозинство.

В Италия се провеждат редица протести. Някои от тях са бяха породени от решението на Драги да подкрепи Украйна с оръжие във войната й с Русия.

Малко преди това Ройтерс написа, че оставката на премиера може да стане още днес. В същото време италианското правителство ще подаде оставка заедно с него. Освен това италианците се противопоставиха на редица мерки, предприети от правителството на Драги във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция.