0

Д елегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван, за да потвърди ангажимента си за подкрепа на острова. Това заяви председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на среща с ръководителя на тайванската администрация Цай Ингвен.

„Днес нашата делегация, с която много се гордея, пристигна в Тайван, за да стане ясно, че няма да се откажем от ангажимента си към Тайван и се гордеем с нашето приятелство, което издържа изпитанието на времето. И сега, повече от всякога, солидарността на Америка с Тайван е критична“, каза Пелоси на срещата, излъчена от Bloomberg TV .

Председателят на Долната камара на Конгреса на САЩ оцени високо сътрудничеството между САЩ и Тайван в областта на сигурността, икономиката и публичната администрация. "Днес светът е изправен пред избор между демокрация и автокрация. Решителността на Америка да запази демокрацията тук, в Тайван и в целия свят, остава непоколебима", каза Пелоси.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от повечето страни, включително Русия, това е една от провинциите на КНР.