0

М инистърът на отбраната на САЩ Лойд Остин одобри изпращането на допълнителни крайцери и разрушители на военноморските сили, които могат да свалят балистични ракети, в Близкия изток и Европа.

САЩ, Франция и Англия към гражданите си в Близкия изток: Махайте се от там!

Те ще бъдат придружени от допълнителна ескадрила бойни самолети. „Остин нареди корекции на военната позиция на САЩ, предназначени да подобрят защитата на американските сили, да увеличат подкрепата за отбраната на Израел и да гарантират, че Съединените щати са готови да отговорят на различни непредвидени обстоятелства“, се казва в изявление на Пентагона.

САЩ се подготвят, след като Иран обеща да отговори на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания преди два дни в Техеран. 

Спекулации

Имаше спекулации, че Пентагонът може да не замени ударната група на самолетоносачите „Тиъдър Рузвелт“ в Близкия изток, след като тя приключи мандата си там. Но Остин реши да изпрати там след ротацията самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“. В изявлението на Пентагона се добавя, че ще се увеличи готовността за разполагане на повече противобалистични противоракетни системи за наземно базиране.

Американските военни първоначално засилиха присъствието си след 13 април, когато Иран започна атака срещу израелска територия с дронове и ракети, като всички 300 бяха успешно свалени от Тел Авив и съюзниците му. Все пак заплахата от Хизбула в Ливан може да представлява уникално предизвикателство за всички усилия на Съединените щати за прихващане на дронове и ракети, предвид огромния арсенал на групировката и непосредствената близост до Израел, коментира Ройтерс.

Разговор

Байдън в телефонен разговор с Нетаняху обсъди нови отбранителни военни разполагания в подкрепа на Израел срещу заплахи като ракети и дронове, каза Белият дом.

И Иран, и Хамас обвиниха Израел в извършването на убийството на Хания и обещаха да отмъстят на своя враг. Израел не е поел отговорност за смъртта, нито я отрича.

На този фон израелска делегация ще пътува до Кайро през следващите дни за преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници, съобщи кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху в петък.