0

С лужителите на град Ню Йорк представиха три нови високотехнологични полицейски устройства, включително роботизирано куче, което беше върнато обратно, след като критиците го нарекоха страшно, когато за първи път се присъедини към полицейската група преди 2 години и половина.

Новите устройства, които включват също GPS проследяващо устройство за крадени автомобили и конусообразен робот за охрана, ще бъдат въведени с прозрачност и обществена безопасност, както заявиха от полицията. Комисар Кичант Сюъл, който се присъедини към кмета Ерик Адамс и други официални лица на пресконференция на Таймс Скуеър за показването на робота за сигурност и механичното куче с прякор Дигидог.

"Дигидог излезе от клетката, Дигидог вече е част от инструментариума, който използваме", заяви Адамс, демократ и бивш полицай.


Първият робот K-9 беше нает в Ню Йорк през 2020 г. от

предшественика на Адамс, бившия кмет Бил де Блазио, но договорът на града за устройството беше прекратен, след като критиците го осмиваха като страховито и антиутопично. Адамс заяви, че ще отстоява позицията си относно кучето робот.

Адамс заяви, че 32-килограмовото Дигидог с дистанционно управление ще бъде използвано във високорискови ситуации, като например при задържане на заложници, с начало това лято.

"Ако имате барикадирал се заподозрян, ако има въоръжен човек вътре в сградата, вместо да изпратите полиция там, изпращате Дигидог", каза той.

Системата за проследяване StarChase ще позволи на полицията да пусне GPS етикет, който ще се прикрепи към откраднат автомобил, така че полицаите да могат да проследят местоположението на автомобила. Пилотната програма на полицейското управление на Ню Йорк за използване на системата ще продължи 90 дни, съобщиха служители.

Автономният охранителен робот, който Адамс сравнява с Roomba (роботизирана прахосмукачка), ще бъде разположен в метростанция "Таймс Скуеър" в рамките на седеммесечна пилотна програма, която ще започне това лято, съобщава ‘Ню Йорк пост”.

Според изявленията на полицията към устройството, което вече няколко години се използва в търговски центрове и на други места, отначало ще се присъедини човешки партньор.

Гражданските свободолюбци и защитниците на полицейската реформа поставиха под въпрос необходимостта от високотехнологичните устройства.

"Последното съобщение е само най-новият пример за това как кметът Адамс позволява неограничено харчене на масово раздутия бюджет на нюйоркската полиция", казва Илеана Мендес-Пенате, програмен директор на "Общности, обединени за полицейска реформа". Пенате също така попита защо полицията на Ню Йорк купува кучета-роботи и друга модерна техника, когато жителите на Ню Йорк нямат достъп до талони за храна, тъй като градските агенции не разполагат с достатъчно персонал.

"Полицията на Ню Йорк превръща лошата научна фантастика в ужасна полицейска работа. Ню Йорк заслужава истинска безопасност, а не фалшив "Робокоп", заяви Албърт Фокс Кан, изпълнителен директор на проекта за надзор на технологиите за наблюдение, предаде БГНЕС.