0

И звестно използващо инструменти шимпанзе изтръгна момиченце от ръцете на майка му и го отведе в гората, където го заколи и му взе органите. Това е първият регистриран случай на подобна агресия от страна на маймуна към човек.

Ужасът се разигра в град Босу в Гвинея. Майката на детето Сени Зогба работела на полето, когато внезапно шимпанзе, решило, че живее като в едноименния филм на Планетата на маймуните забило зъбите си в нея и откраднало осеммесечното й бебе, което тя носела.

Обезобразеното тяло на малкото момиче, на име Йо Хелен, беше намерено на 3 километра от природния резерват Нимба, като свидетели твърдят, че е било изкормено - и се страхуват, че шимпанзето може да е използвало инструменти за целта.

Главният изследовател Ген Ямакоши каза пред The ​​Times, че ужасното убийство е било, защото шимпанзетата „вече не се страхуват от хората“. Разгневена тълпа насочи яростта си към учените, които изучават забележителната животинска общност от десетилетия, и донесе трупа на бебето в техния Институт за изследване на околната среда Босу. След това побеснените местни нахлуха в сградата, унищожавайки и подпалвайки оборудване, включително дронове, компютри и над 200 документа, казаха мениджърите на центъра.

Местният еколог Алиджиу Сила каза, че намаляващите запаси от храна в резервата карат животните да напускат защитената зона по-често, увеличавайки вероятността от нападения. Изследователският център съобщи, че е регистрирал шест нападения на шимпанзета срещу хора в резервата от началото на годината. „Поведението е подобно на това как шимпанзетата се отнасят един към друг“, каза той. „Ако са развълнувани, те не могат да контролират поведението си“, доабви ученият.