1

П олитическото ръководство на "Хамас" живее необезпокоявано в Турция и Катар. В момента се движим по плана на лошите - "Хамас" постига всички свои цели и дори повече. Това каза за NOVA NEWS екс президентът Росен Плевнелиев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов".

Беше изключително важно европейските лидери да опитат да предотвратят ескалация на конфликта в Газа, в която може да се включи трета страна, например "Хизбула". Наблюдаваме рекорден брой регионални конфликти, дай Боже да няма глобален.

Живеем в много труден, но важен период от историческа гледна точка. В момента се движим по плана на лошите - "Хамас" постига всички свои цели и дори повече. Голямата драма е, че западното ръководство не си дава сметка - терористите винаги очакват прекалена реакция - това, което направи Израел е в техния план. Мъдрото действие на САЩ ще бъде в посока дипломация, която да изкове демократичен подход срещу диктаторите и терористите", допълва той. 

По думите му се намираме в преходен период - между един световен ред, който губим и един, който тепърва трябва да създадем.

"В момента тортата се реже наново - глобалните и регионалните сили слагат амбициите си на масата. В Близкия изток има три регионални сили - Саудитска Арабия, Иран и Турция. Те се мразят една друга и си спретнаха всички възможни конфликти с финансирани от тях организации.

Египет прие по-мирна роля, въпреки че тя е четвъртата регионална сила. Иран от десетки години тренира и обучава "Хамас" и "Хизбула", за да извършат като проксигрупировки различни деяния. В Израел имаше терористична атака, при която бяха убити над 1000 евреи, целият свят трябва да я заклейми. Кой налага вето, за да не бъде осъдена "Хамас"? Русия", коментира Плевнелиев.

Според него войната в Украйна помага на Путин да заздрави властта си. "Той вече инсталира военна диктатура в Русия, затова си говори със Северна Корея. В Израел има около 1 млн. руснаци, те вероятно ще понесат последствията на това, че Путин не осъди атаката на "Хамас". Китай пък завзема балансирана позиция. Тя е заинтересована от мир, за да просперира", подчерта той.