0

В страната на неограничените възможности над 650 000 души живеят без покрив над главите си. Близо 30% от бездомниците в САЩ са в щата Калифорния, като в края на миналата година броят им достигна 182 000 жители. Това е увеличение с 53% спрямо данните от 2013 г., което тревожи щатските власти.

Администрацията на Калифорния призна, че не успяла да проследи как се разпределят парите, предназначени за помощ на бездомни хора. Наследниците на Арнолд Шварценегер, който бе губернатор на щата до 2011 г., са прахосали 24 милиарда долара за 30 програми за бездомни в последните 5 години.

Калифорнийските власти обаче нямат достатъчно данни да определят дали програмите са били ефективни.

Сенаторът от демократическия щат Калифорния Дейв Кортезе сравни потъването на десетките милиарди, като „балканизиран подход“. Той призова за по-голяма прозрачност върху разпределението на парите.

Републиканците веднага обвиниха местните власти, че дори не знаят къде отиват доларите. Всички тези пари е трябвало да бъдат похарчени за превръщането на хотели и мотели в места за настаняване, изграждане на лечебни заведения, създаване на нови жилища и кухни за хранене. Голяма част е била планирана за лечение на пристрастени към алкохол и наркотици бездомници.