0

Б андити от Украйна, които са били задържани от властите на територията на Европейския съюз за различни престъпления, да бъдат връщани обратно, за да се бият на фронта. Това предлага депутат. Сред първите в списъка от страна на България са апаши като домовите крадци Руслан и Денис, от които преди година пропищя Бургас и цялото Южно Черноморие.

Списъкът с криминални престъпници у нас, дошли от размирната бивша съветска република, е доста дълъг.

Обири

Освен Руслан Дубровски и Денис Шейтанов, сред нашумелите домови крадци са още триото Володимир Бурковский, Олесандр Буряк и Дмитро Друз. Бандата им върша в края на миналото лято и бе разбита при спецакция на полицията в Бургас. Има и още няколко такива банди от украинци, които са специализирани в обирите на апартаменти, разбиването на банкомати и кражбите на вещи и части от коли. Действат предимно по Черноморието, главно Бургас и Варна, признават от МВР. Предложението е осъдени престъпници от Украйна да се пращат на фронта.

Украинците Руслан и Денис се оплакваха от полицейски побой в ареста.

 Украинците Руслан и Денис се оплакваха от полицейски побой в ареста.
БУЛФОТО

Основания

Практиката не е прецедент, вече от страна на Полша има случаи на екстрадирани украински мъже, уличени в престъпления. Екстрадицията се решава от съдилищата и се извършва по искане на украинската прокуратура. Полша и други страни от ЕС може да бъдат залети от украински искания за връщането в Украйна на мъжете на мобилизационна възраст, напуснали страната си с помощта на подкупи. Такива основания лансира и лидерът на

"Слуга на народа" Давид Арахамия, който преди ден съобщи, че Върховната Рада разработва механизъм, който ще позволи екстрадицията от ЕС на млади мъже, годни за военна служба. Според данни на Граничната стража на Полша, предоставени за местното издание "Жечпостполита", от 24 февруари 2022 година до 31 август в Полша са влезли 2,87 милиона мъже от Украйна на възраст от 18 до 60 години, обратно са се върнали 2,8 милиона.