0

Н аркодилърите прибягват до хиляда и един начина за контрабанда на наркотици в Турция.

Сцена подобна на сюжет от живота на митичните наркобарони Пабло Ескобар и Ел Чапо се разигра в небето над Турция, когато малък самолет тип "Чесна" излетя от България и хвърли наркотици до границата край градчето Къркларели.

Наркосхемата е разкрита от турските власти, които предприемат операция, при която са арестувани петима души, от които трима българи, съобщава “ХаберТюрк”. Акцията се е провела преди месец, но чак сега в медиите се появяват подробности. 

Схема

Познавате колумбиеца Пабло Ескобар, най-големият наркобарон в света. Или може би сте чували за сериала на Netflix "Ел Чапо", който разказва за живота на известния мексиканския наркобарон Хоакин Гусман.

Най-известният наркотрафикант Ескобар също е използвал малки самолети за пратките си, като примерът му е използван и от други наркобарони. Наркотиците се доставяли на дилърите чрез пускане на пакети от въздуха с малки самолети, преминаващи през границата.

Този метод е използван за първи път в Турция през миналата година в Къркларели. Нисколетящият планер, влязъл нелегално от България, хвърлял опаковки с наркотици по дадените от трафикантите точки. Турските служи обаче действат светкавично и прибират дрогата преди да е попаднала в ръцете на трафикантите. 

Акция

Жандармерията на Къркларели, която има опит в тази област, започва усилена работа в пограничните села. Според новите разкрития, излетялата от България машина тип “Честна” е навлязла ниско на границата с Къркларели, за да не бъде засечена от радарите.

По време на нощната доставка самолетът е изключил светлините си, за да не привлича внимание. На предварително уговорената точка на самолетът е даден сигнал с фенерче, къде да бъдат хвърлени торбичките с наркотици. След като силите на реда разкриват метода, намират следи от изхвърлените от самолета пакети с дрога.

Арести 

След събиране на доказателства по случая са проведени обиски в Одрин и Къркларели. Арестувани са 5 души, от които 3-ма български граждани.

По време на операцията са иззети 103 килограма наркотици и 13 милиона лира течна дрога. Това е най-голямото количество конфискувани наркотици в историята на Къркларели. 

Турските власти ще вземат по-строги мерки в граничните села и гористи местности, след като схемата по модел на Ескобар бе разкрита