0

П осещение на коледните базари в сърцето на Европа са сред все по-популярните предложения, предпочитани от българите преди или по време на празниците.

В момента има оферти с намаления, а местата са ограничени. Записвания вървят както за дати преди празниците, така и за такива навръх Коледа.

Най-евтиното предложение е за 389 лева на човек за екскурзия до Будапеща и Виена с автобус. Включени са две нощувки със закуски, гранични, пътни и магистрални такси. Програмата започва с посещение на най-стария коледен базар в Будапеща на площад Вьорьошмарти, следва обиколка на коледния базар на площад „Св. Стефан“, обявен за най-хубавия за 2019 г.

Във Виена пък можете да пиете греяно вино на най-големия традиционен коледен базар пред кметството на австрийската столица. Предвижда се и посещение на коледното село на площад Мария Терезия, както и на най-стария увеселителен парк в Европа – Пратер, където да видите символа на Виена – виенското колело. Екскурзията няма да мине и без коледен шопинг на изгодни цени. За тази цел туристите ще могат да обиколят аутлет градчето Парндорф.

Последна минута

Сред най-евтините предложения в последната минута (last minute), които могат да се намерят в сайтове за групово пазаруване, е и за пътуване с автобус до Будапеща, Прага и Виена. Офертата е за 469 лева и тя включва 4 нощувки със закуски плюс транспорт. Автобусът минава да събере туристи през няколко големи града – Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София. Предвидена е една нощувка в Будапеща, две в Прага и една в района на Виена. В транспорта са включени всички административни гранични, пътни и магистрални такси, но туристите трябва да извадят пари допълнително за градски такси по 3-4 евро, които се доплащат в хотелите.

Ако изберете сходна оферта, която обаче включва и панорамна пешеходна обиколка в сърцето на Залцбург, ще трябва да платите със 70 лева отгоре.

Забележителности

В интернет могат да се намерят още редица предложения на малко по-високи цени, но в офертите са включени и обиколки на доста забележителности с местен екскурзовод.

Срещу 699 лева на човек можем да се насладим на коледния дух на Будапеща и Виена. Офертата е за 6 и 13 декември, като за първата дата са останали последни места.

Отпътуването е от София с автобус рано сутринта, като вечерта туристите са вече в Будапеща, където ги чака панорамна обиколка на следващия ден с екскурзовод. Предвидено е посещение на една от основните забележителности на унгарската столица – сградата на парламента, както и на крепостния хълм Будавар с Рибарските кули и църквата „Св. Матяш“, носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма. Туристите ще видят и цитаделата, издигната от Хабсбургите, за да защитава Перлата на Дунава, а после ще имат време да се разходят от двете основни търговски улици - „Ракоци“ и „Ваци“, където могат да се отдадат на коледен шопинг.

Следва отпътуване за Виена, където е следващата нощувка. Там също е предвидена панорамна обиколка с екскурзовод на всички основни забележителности – двореца Белведере, Виенската опера, двореца Хофбург - зимната резиденция на Хабсбургите, парк „Пратер“ и много други. Туристите ще имат и свободно време за посещение на коледните базари – най-стария базар „Фраюнг“ и базара пред кметството. На следващия ден пък е планирано време за коледен шопинг по големите търговски улици. По желание туристите могат да си подарят и панорамна обиколка с корабче по Дунав и да подсладят преживяването с парче торта с чаша шампанско, които са включени в цената от 50 лв.

Намаление

До 3 декември пък можем да се запишем на екскурзия до Будапеща, Братислава и Виена с намалена цена. Офертата е смъкната от 679 на 609 лева по случай Черния петък.

Желаещите за посетят коледните базари в Белгия или Германия трябва да се запишат за екскурзия със самолет. Екскурзиите до Белгия в момента са на промоция. Офертата за пет дни е намалена от 1347 на 943 лева, а тази за 4 дни – от 869 на 782 лева.

Екскурзията до коледните базари в Мюнхен със самолет за 4 дни пък ни излиза 1159 лева. Предложенията за Скандинавието варират от 1000 до 1500 лева.

Междувременно компанията Post Office Money сравни 13 популярни града в Европа, за да определи най-бюджетните коледни дестинации на континента през зимния сезон на 2023/2024 година. В резултат на това класацията оглави Рига - столицата на Латвия.

Две нощувки в Рига плюс директни полети дотам и обратно струват средно 350 евро за двама души. Взети са предвид полетите от Великобритания, но като цяло картината е приблизително същата за полетите в цяла Европа. Съвсем неочаквано, на второто място се нарежда Стокхолм, традиционно смятан за много скъп град. Уикендът в шведската столица ще ви струва около 640 евро за двама души, като тук са включени и обяд от три ястия, греяно вино и печива. Следващи в списъка са Загреб (Хърватия), Прага (Чехия) и Талин (Естония). Най-евтиното греяно вино туристите ще открият в полския град Краков - четири чаши тук ще ви струват около 10 евро.

Чашата е Е4,90, в София – 3,90 лева

За да пиете чаша греяно вино във Виена, трябва да приготвите 4,90 евро. Освен традиционното gluhwien може да опитате пунш „Империатрица Сиси“ или „Франц Йозеф“ за 4,90 или 5,50 евро. Чай с ром също е по 4,90.

На традиционния немски коледен базар в градинката пред Народния театър в София пък можете да пиете греяно вино срещу едва 3,90 лева. Предлага се и малиново или боровинково на цена 4 лева. Вурсчетата са по 5,99-7,99 лева. Гарнитурата от кисело зеле по немска рецепта е 5,99 лева, пак толкова са и лучените кръгчета. Бретцелът – много вкусен, струва 2,99 лева.