1

Р усия ще покаже пленени бронирани превозни средства и друга техника на НАТО в Москва. Тя ще бъде част от честванията на Деня на победата, отбелязващи края на Втората световна война.

Едномесечната изложба ще включва 30 различни превозни средства от 12 страни, включително германски танкове Leopard 2 и американски бойни машини на пехотата Bradley, заловени на бойните полета в Украйна, съобщи руското министерство на отбраната.

Кадри от пленената западна техника, споделени в социалните медии, показват бронирани превозни средства Mastiff и Husky, дарени от Великобритания.

Непроверено видео, споделено от руски източници, също така претендира да показва останките от американския основен боен танк Abrams, който наскоро беше заловен в боевете близо до украинския град Авдиевка. Той се транспортира, за да бъде изложен в Парка на победата в Москва.

Паркът на победата е музей на открито в руската столица, открит в чест на поражението на нацистка Германия по време на Втората световна война.

През последните години мястото се превърна в почит към руската инвазия в Украйна, празнувайки обявените успехи „срещу украинските бойци и техните западни поддръжници“.

Руското министерство на отбраната заяви, че новата експозиция ще съдържа „транспортни средства и малки оръжия от чужди армии, бойни документи, карти, идеологическа литература и оборудване“.

Сред другите превозни средства, които ще бъдат показани, са шведската бойна машина CV90, френският мини танк AMX-10 и британският бронетранспортьор Saxon, който беше дарен на Киев през 2015 г.