0

В четвъртък Европейският съюз привика спешно лидерите на Сърбия и Косово на извънредни преговори, за да се опитат да сложат край на поредицата от жестоки погранични сблъсъци, които подхранват страховете от връщане към открит конфликт.

Скоростно

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел поиска "спешни срещи" с косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в Брюксел. До редакционното приключване не стана ясно дали са водени разговори лице в лице или с двамата лидери са правени отделни срещи.

„Нуждаем се от незабавна деескалация и нови избори на север с участието на косовските сърби. Това е от първостепенно значение за региона и (за) ЕС“, написа Борел в Туитър преди разговорите. 27-членният блок от години води преговори, насочени към помиряване на двамата врагове, но с малък успех. Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в конфликт от десетилетия. Напрежението избухна отново миналия месец, след като косовската полиция превзе сградите на местните общини в Северно Косово, където сърбите представляват мнозинство, за да назначи кметове етнически албанци, които бяха избрани на местни избори, които сърбите масово бойкотираха. Сърбия веднага постави войските си на границата в състояние на най-висока бойна готовност на фона на поредица сблъсъци между малцинството и косовската полиция. През последните седмици НАТО изпрати подкрепления. Напрежението продължи миналата седмица с избухването на поне три шокови гранати близо до косовските полицейски участъци и бурни протести.

Усилия

Борел от няколко дни се опитваше да накара Курти и Вучич да дойдат в Брюксел, но те отказаха досега. Все пак Вучич каза, че няма да разговаря с Курти в Брюксел. „Нямам за какво да говоря с него“, каза той пред сръбската държавна телевизия RTS. Вучич каза, че не може да има преговори, докато не бъдат освободени сърбите, които са били арестувани от косовската полиция.

Курти отговори, че „ще настоява за спешно безусловно освобождаване на трима полицаи, държани за заложници от Сърбия, деескалация и нормализиране на отношенията“.

Говорителката на Борел - Набила Масрали, отказа да коментира преговорите, като каза само че срещите са „възможност, предложена и на двамата лидери, да покажат готовност да бъдат конструктивни и да намалят напрежението“.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща, че мироопазващите сили „ще продължат да действат безпристрастно. Увеличихме нашето присъствие и ще продължим да предприемаме всички необходими мерки, за да осигурим безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово.“

Само преди четири месеца двамата лидери поеха ангажимент пред Жозеп Борел да заровят томахавките и нещата изглеждаха изгладени. Но и Курти, и Вучич загърбиха обещанията си и конфликтът ескалира с нова сила въпреки предупрежденията на Запада и под сериозни опасения, че войната може да се върне на Балканите.