0

С иамските близнаци Лори и Джордж Шапел починаха на 62-годишна възраст. Това съобщи сайтът на Книгата на рекордите на Гинес.

Близнаците са починали на 7 април в болницата на Университета на Пенсилвания. 

Лори и Джордж са родени на 18 септември 1961 г. със слети черепи, 30% от мозъка и кръвоносните им съдове.

Въпреки че са свързани в главата, близнаците се различават по много неща.

Докато Лори била работоспособна, Джордж имал спина бифида и не можел да ходи. Той седеше на столче, подобно на инвалидна количка, което Лори буташе.

Джордж се радва на успешна кариера като кънтри певец, докато Лори печели трофеи по боулинг. През 90-те години на миналия век Лори работи и в болнична пералня, като съобразява графика си с концертите на Джордж, които ги водят по целия свят, включително в Германия и Япония.

Те стават първите в света еднополови близнаци, които се идентифицират като различни полове през 2007 г., когато Джордж започва да се представя като мъж, след като се разкрива като транссексуален.

Преди това той е наричал себе си Риба (по името на своя идол кънтри певицата Риба Макинтайър), тъй като не е харесвал родното си име Дори, което се римувало с Лори.

Близнаците живеели самостоятелно в апартамент с две спални в Пенсилвания. Всеки от тях имал собствена стая - редувайки нощите, прекарани във всяка от тях, като се опитвали да водят индивидуален живот, доколкото това било възможно. Редували са се и в практикуването на отделните си хобита - казваха, че когато са в стаята на другия, на практика се „изключват“.

Освен това се къпели поотделно, като използвали завесата за душ като преграда, докато единият се къпел, а другият стоял извън банята.

Когато ги питаха дали съжаляват, че никога не са се разделили, Лори и Джордж винаги казваха „не“. „Бихме ли се разделили? Категорично не. Моята теория е: защо да поправяме нещо, което не е счупено?“, казва Джордж в документален филм от 1997 г.

Близнаците опровергават всички прогнози на медицинските специалисти, които твърдят, че няма да доживеят 30-годишна възраст. През 2015 г. те станаха най-възрастните жени близнаци в историята, изпреварвайки Маша и Даша Кривошляпови, които починаха на 53-годишна възраст.

Причината за смъртта на сиамските близнаци Лори и Джордж е неизвестна.