0

В еликаните U2 отдадоха почит на убитите от терористи край Газа хора, които са били публика на музикалния фестивал в Южен Израел през уикенда.

По време на изпълнението им в "The Sphere" в Лас Вегас, Невада, Боно посвети песента "Pride (In the Name of Love)" на стотиците убити при атаката на фестивала "Nova", проведен край Реим.

"В светлината на това, което се случи в Израел и Газа, песен за ненасилието изглежда донякъде нелепа, дори смешна, но нашите молитви винаги са били за мир и за ненасилие", каза Боно пред публиката в Лас Вегас. "Нашите сърца и нашият гняв, знаете накъде са насочени. Така че пейте с нас - пеем за тези красиви деца, които бяха на онзи музикален фестивал". 

Израелски служители преброиха най-малко 260 тела близо до мястото на фестивала, където по-ранни кадри показаха безгрижни купонджии от Израел и отвъд океана, танцуващи в пустинята малко след изгрева на слънцето в събота.

Някои оцелели са сред повече от 100 заложници, които групировката "Хамас" твърди, че държи в Газа, според приятели и членове на семействата им, които са ги видели във видеоклипове, споделени в социалните платформи.

"Това беше фестивал на музиката и мира", каза Боно на публиката. "Фестивал на музиката и мира. Можете ли да си представите?"

Боно промени някои от стиховете в песента им, за да отрази трагедията.

"Рано сутринта, 7 октомври. Слънцето изгрява в пустинното небе / Звезди на Давид, те отнеха живота ви / Но не можаха да отнемат гордостта ви", изпя той. 

"Pride (In the Name of Love)" отдава почит на Мартин Лутър Кинг-младши и споменава убийството му на 4 април 1968 г. в мотел Lorraine в Мемфис, Тенеси.

Неделното изпълнение на "Pride" беше предшествано от "I Still Haven"t Found What I"m Looking For". Боно и колегите му са протестанти, а той никога не е криел колко вярващ човек е. Една от песните им е озаглавена именно "Яхве", както е наричан Бог на иврит.