0

К рал Чарлз Трети участва днес във възпоменателна и благодарствена церемония в британския парламент в чест на покойната си майка, кралица Елизабет Втора, която почина през септември, съобщи Ройтерс.

В рамките на посещението си монархът се срещна с министър-председателя Риши Сунак и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, както и с председателите на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) и Камарата на лордовете (горната камара).

Той откри плоча в памет на покойната кралица в Уестминстърската зала, където през септември около 250 000 души минаха покрай ковчега ѝ. Мнозина от тях чакаха с часове през нощта на километрична опашка, за да отдадат почит. Чарлз присъства и на поднасянето на подарък от британските законодатели по случай платинения юбилей на кралицата, който бе отбелязан по-рано тази година преди смъртта ѝ. Подаръкът представляваше чифт бронзови лампи с хералдическите символи на Обединеното кралство, които Чарлз включи под възгласите и аплодисментите на депутатите и зрителите.