0

Twitter блокира акаунт, който е публикувал информация за движението на личния самолет на собственика на едноименната компания Илон Мъск, съобщиха „Блумбърг“ и БГНЕС.

Акаунтът е поддържан от Джак Суини, студент в Университета на Централна Флорида от 2020 г. насам. Тази сутрин акаунтът е бил спрян заради нарушаване на правилата на общността. Студентът потвърди пред агенцията, че е получил известие с подобно съдържание.

По информация на „Блумбърг“ през 2021 г. Мъск е предложил на Суини да премахне акаунта срещу 5000 долара, но получил условие от 50 000 долара. Според Суини впоследствие собственикът на Twitter прави многократни опити да се свърже с него и да премахне акаунта.

През ноември бизнесменът заяви на страницата си в Twitter, че ангажиментът му към свободата на словото е толкова силен, че няма да „забрани акаунт, който проследява движението на самолета му, въпреки че това представлява пряк риск за личната му безопасност“.

На 27 октомври Мъск сключи сделка за закупуване на Twitter на стойност 44 млрд. долара. Малко след това той обяви промяна в политиката за блокиране на акаунти.