0

Р уският президент Владимир Путин е построил имение на огромен парцел само на 45 километра от границата на държава-членка на НАТО, съобщава независим руски източник. 

„Не е известно със сигурност за какво точно е предназначен този имот, но съдейки по сателитните снимки имението се е появило в последните няколко години”, разясни журналистът от Центъра за досието Иля Рождественски във видеозапис на зашеметяващия комплекс. 

„Възможно е тук да е внедрена система за противовъздушна отбрана…“, отбеляза Рождественски. “Това не е първият път, когато следи по земята подсказват разполагането на бойни позиции, които да защитават президента”, добавя той. 

Комплексът в Карелия, територия, която граничи с Финландия , включва парцел земя от един квадратен километър, заобиколен от допълнителни три квадратни километра гора – площ два пъти по-голяма от територията на Кралство Монако, съобщава Радио Свобода. 

Путин споделя луксозния комплекс с 40-годишната си любовница гимнастичка Алина Кабаева , носителка на бронзови и златни медали от последователни олимпийски игри, съответно през 2000 г. и 2004 година. По-късно Кабаева печели изборите за руската Дума като член на партията "Единна Русия". 

Журналистът описва голяма постройка в имота като „приемна къща“, а самата резиденцията включва пивоварна, чайна и „басейн или фонтан“. Комплексът също така разполага с руска баня, рибарник и ферма, месарница за мраморно говеждо месо и частен достъп до водопад и езеро. 

Комплексът е с „отделен подземен вход, хеликоптерна площадка и кей за яхти“ на съседното езеро Ладога, което позволява на Путин „да се наслаждава на природата в пълна самота“.

Историкът и журналист Михаил Соломатин през 2011 г. публикува история в блога си за това как група хора, в присъствието на адвокат, конфискуват земята на езерото Ладога като част от строежа на „център за отдих“, пише руският седмичник "Собеседник". 

Рибар, който посетил мястото малко след това се натъкнал на охранители, които го спрели, поискали му документа за самоличност и провели разпит относно целта на пътуването му в района. 

Земята около имота остава оградена и опасана от камери за видеонаблюдение и сензори за движение, монтирани на ограда и гледащи към участъци с бодлива тел. 

Путин може дори просто да отиде на две мили надолу по пътя, за да вечеря в ресторант и да релаксира в спа център, собственост на неговия доверен олигарх и бивш собственик на ФК “Челси” Роман Абрамович , който има комплекс в съседство с този на руския президент. 

Юрий Ковалчук, близък съюзник на Путин, за когото се говори, че е негов „личен банкер“, също притежава хотел близо до комплекса. Бизнесът му до голяма степен се грижи за развлекателните дейности на Путин, като контролира имотите му, пише East2West.