0

Б ританският премиер Риши Сунак обяви, че ще върне военната служба за всички граждани на Великобритания, които са навършили 18 години, ако Консервативната партия спечели предстоящите парламентарни избори.

Младите хора ще могат да избират между 25 дни доброволчество – което се равнява на един уикенд всеки месец, да станат оказващи първа помощ или много други опции. Тези, които изберат да отбиват военна служба и издържат изпита, ще могат да преминат 12-месечен стаж във въоръжените сили.

„Те ще имат възможност да работят в много области, от защита на страната срещу кибератаки до развиване на лидерски умения. Това обучение ще помогне на младите хора да бъдат най-добрите, които могат да бъдат, и ако се насладят на опита, те могат да изберат кариера в армията или да се присъединят към запаса, укрепавайки националната ни сигурност“, каза Сунак.

„Знам, че не всеки ще се съгласи с този план. Но смелите действия са правилното нещо за днешна Великобритания. Като баща очаквам с нетърпение моите собствени две дъщери да изпълняват националната си служба: мисля, че те ще намерят това за полезно преживяване. Това ще ги научи, както и другите младежи, на много за себе си и за обществото, на което служат“, добави още той.

Предложението на Сунак идва на фона на опасност от възможна война между НАТО и Русия. Експерти на Острова многократно са алармирали, че Великобритания няма достатъчна армия за водене на война.