0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати петиции до градския съвет на Одеса за разрушаване на паметника на руската императрица Екатерина II Велика.

Държавният глава разгледа две петиции, които получиха над 25 000 подписа на граждани на Украйна. Едната е за разрушаването на паметника на руската императрица, а другата е с цел да бъде сложена статуя на американския порнографския актьор Били Херингтън.

И в двата случая Зеленски препрати жалбите до градския съвет на Одеса. „Паметникът на Екатерина II е издигнат в съответствие с решението на Общинския съвет на Одеса от 4 юли 2007 г. Обърнах се към Общинския съвет на Одеса с молба да разгледа въпросите, повдигнати в петицията, в съответствие с компетентността “, каза държавният глава в отговор.

Зеленски също отбеляза „важността на защитата на националните интереси, разработването на проблемите за почистване на общественото пространство от обекти и паметници, свързани с руското имперско и съветско наследство, което засилва руската антиукраинска пропаганда“.

На 27 юли администрацията на градския съвет на Запорожие разруши паметника на поета Александър Пушкин. По-рано на 14 май пък стана известно, че властите в Киев са решили да демонтират повече от 40 паметника, свързани с Русия. Действията им са в отговор на инвазията.