0

П рессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин не планира да отиде на погребението на президента на Иран, съобщава РИА Новости в телеграм канала на неговия кремълски пул.

Съобщението идва на фона на ширещите се догадки дали Путин няма да бъде убит при планиран срещу него атентат, ако кацне в Техеран за поклонението пред останките на иранския си колега.

В мрежата се появиха коментари с кадри как самолетът на Путин е ескортиран от руски изтребители.

Преди ден Путин се обади на действащия президент на Иран Мохамад Мохбер и изпрати открито послание до духовния лидер на страната аятолах Али Хаменей.

Песков уточни, че всъщност Иран не е поканил руски официални лица на сбогуване с Раиси.

Причината била, че традициите на тази страна не предвиждали международно присъствие на погребението, казва прессекретарят на Путин.

„Знаете традициите на погребенията, те не предвиждат такива церемонии с участието на международни представители, така че нямаме информация по този въпрос от нашите ирански приятели“, каза Песков пред репортери.

Говорителят на Кремъл каза още, че Иран все още не е поискал помощ от Русия в разследването на катастрофата на хеликоптера на президента.

Междувременно стана ясно, че такава Техеран е поискал от САЩ.

СЛЕД ГИБЕЛТА НА РАИСИ: Иран моли САЩ за помощ