0

Б ългарин може да е късметлията, ударил шеметния джакпот от $1,337 милиарда в САЩ. Сумата е сочена за втората най-голяма в 20-годишната история на лотарията „Мегамилиони“.

След тегленето в петък стана ясно, че щастливият билет е закупен в щата Илинойс. Късметлията е познал всички шест числа – петте бели топки 13, 36, 45, 57, 67 и златната мега топка 14. С това е надминал шансовете 1 към 303 милиона за спечелване на джакпота на играта. Това гарантира наградата от над милиард долара. Новият милиардер е взел билета от магазин на бензиностанция в град Дес Плейнс.

Нашенци

Това наведе мнозина на мисълта, че е българин. Причината за това е, че Илинойс е щатът с най-много родни емигранти. Дес Плейнс пък е сред обособените българските квартали в САЩ. Там се намира и едно от неделните ни школа - Малко българско училище (Little Bulgarian School).

Все още не е ясно кой е притежателят на печелившия билет. Той може и да остане в тайна, тъй като според законите в САЩ всеки, който е спечелил над $250 000, не е длъжен да обявява името си публично.

Печалба

Късметлията има срок от една година, за да потърси печалбата си. След като организаторите на лотарията установят кой е грабнал джакпота, те ще му дадат два варианта. Победителят в лотарията може да вземе $780,5 милиона в брой. След данъците обаче сумата ще намалее, тъй като печалбите от лотарийни игри се приемат като доход и се плащат данъци. Късметлията може да реши да не взема всичко наведнъж. Парите могат да се изплащат ежегодно в продължение на 29 години. Магазинът, откъдето е купен билетът, също получава паричен бонус от $500 000 за продажбата му.