0

П огребални бюра отказват катафалки, за да бъде превозено тялото на Алексей Навални от моргата до църквата в Москва, където ще се проведе опелото, съобщава dir.bg. За това съобщиха от екипа на руския опозиционер. Колегите му обаче не уточняват дали става дума за моргата в град Салехард, или майката на Навални е успяла да осигури транспорт за тялото на сина си от Сибир до руската столица.

"Това е истински позор. Шофьорите на катафалките вече отказват да транспортират Алексей от моргата", оплака се в Телеграм Иван Жданов, един от близките сътрудници на починалия опозиционен лидер. По-рано от екипа на Навални обявиха, че ритуални зали отказват да предоставят място за последно прощаване с опозиционера преди погребението на 1 март. Отказите са под различен предлог.

"В началото не ни даваха погребална зала за прощаването с Алексей. Сега, когато трябва да се състои опелото в църквата, погребалните агенти ни съобщават, че нито една катафалка няма да се съгласи да закара тялото там. На всички им звънят неизвестни лица и ги заплашват да не транспортират тялото на Алексей", заявиха от екипа му в техния канал в Телеграм.

В същото време московското кметство не даде разрешение на руската опозиция да се проведе насрочената акция в негова памет на другия ден, 2 март, в Москва, със заявката, че в акцията ще участват до 50 000 души, пише опозиционната белоруска медия "Нехта".

За официалния отказ обяви журналистката Екатерина Дунцова, пише руският опозиционен сайт "Медуза". За аргумент московските власти използвали разписаните от кмета Собянин противоепидемични мерки за COVID, наложени още през 2020 година, а именно - че не може толкова хора да се съберат на едно място.

Междувременно директорът на антикорупционния фонд на Навални - Иван Жданов, разказа пред "Медуза" как са ги разигравали от ритуалните зали в руската столица. По думите му от екипа на Навални са се свързали с Николо-Архангелския крематориум, където има зала за последно сбогом. Мястото, по думите му, е неудобно и далеч, но от управата им казали, че няма проблем и могат да сключат договор.

"Обадиха ни се от гробището, вече от ГУП "Ритуал", и казаха: "Знаем, че сте се договорили с Николо - архангелския крематориум. Елате, ще поемем цялата организация", разказва Жданов. Когато представител на екипа на Навални пристигнал на място, му предложили да отиде на Котляковското гробище, за да сключи договора. "Той пристига там - връчват му бележка за това, че предлагат погребалната зала на северното Хованско гробище. Той отвърнал: "Но аз вече отидох да сключа договора за гробището в Николо-Архангелския крематориум". Те му казват: "Да, но там вече е заето, там прощаване няма да има", описва разкарването по гробищните паркове Жданов.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш пък съобщи вчера, че опелото на Навални ще се състои в църквата "Утоли моята печал" в Москва на 1 март от 14:00 московско време, а погребението след това ще бъде на Борисовското гробище два часа по-късно.

На входа на храма вече има залепено съобщение, че снимането е забранено, а над олтара е монтирана видеокамера, пише още "Медуза".

Сътрудниците на Навални призоваха московчани да присъстват на погребението на опозиционера, а поддръжниците му в други градове и в чужбина да се съберат в 19:00 вечерта, за да почетат паметта му.

Сътрудниците от екипа на Навални предположиха, че властите са им попречили, за да не съвпадне погребението на Навални с обръщението на Владимир Путин пред руския парламент.