0

П ремиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември съгласно договорения от ръководството на Консервативната партия график.

Премиерът на Обединеното кралство ще се оттегли от поста си след осем седмици, след като членовете на партията изберат нов лидер на торите, което трябва да приключи на 5 септември. Приемникът на Джонсън вероятно ще поеме поста на лидер на консерваторите и министър-председател на Обединеното кралство още на следващия ден - вторник, 6 септември, пише „Politico”.

Греъм Брейди, председателят на Комисия 1922 на торите, която определя графика, обяви условията в понеделник вечерта, след като правилата бяха одобрени от управителния съвет на Консервативната партия.

Номинациите за лидерския пост ще бъдат отворени и ще приключат днес. Кандидатите за лидерство на торите ще трябва да си осигурят подкрепата на 20 свои колеги депутати до края на деня, за да попаднат в бюлетината за гласуване, преди първото гласуване сред депутатите тори на следващия ден, каза Брейди.

Всеки кандидат, който получи по-малко от 30 гласа при първоначалното гласуване в сряда, ще бъде отстранен. Очаква се в четвъртък да се проведе второ гласуване, при което ще отпадне всеки кандидат с по-малко от 30 гласа, а в противен случай - кандидатът, класиран на последно място.

Третото гласуване сред депутатите, ако се наложи да се проведе такова, е насрочено за следващия понеделник, 18 юли. Очаква се следващите гласувания да се провеждат всеки ден при същите условия, докато останат само двама кандидати.

След това двамата последни кандидати ще бъдат подложени на гласуване от редовите членове на Консервативната партия, които са общо около 200 000 души. Ще се проведат предизборни дебати в цялата страна, а победителят в това гласуване ще замени Джонсън на поста министър-председател.

Джонсън влезе на "Даунинг стрийт" през юли 2019 г. след подобен процес, последвал оставката на Тереза Мей. Тя остана на поста лидер и министър-председател, докато се провеждаше двумесечният конкурс за лидерския пост и след приключването му се оттегли веднага. Джонсън пое поста на 24 юли - ден след обявяването на резултатите от гласуването на членовете на торите.

Брейди заяви, че тазгодишната битка се очертава да бъде "оживено" състезание и че се надява то да доведе до "истински, здравословен и конструктивен дебат за бъдещата посока на Консервативната партия".

"Трябва да сме сигурни, че ще има разумно време, за да могат членовете на партията и страната да се срещнат с кандидатите и да им зададат въпроси по време на регионалните срещи”, заяви той пред медиите, като допълни, че има желание „да приключим с това възможно най-гладко, чисто и бързо”.

Брейди заяви, че предстои да се проведат около десетина срещи с членове на партията, някои от които ще бъдат онлайн.

Комисия 1922 г. искаше да приключи парламентарните етапи на конкурса преди Общините да излязат в шестседмична ваканция на 21 юли.

Джонсън беше принуден да подаде оставка миналата седмица, след като загуби подкрепата на по-голямата част от депутатите консерватори. Масовите министерски оставки в сряда миналата седмица, предизвикани от напускането на неговия министър на здравеопазването Саджид Джавид и на финансите Риши Сунак предишния ден, направиха невъзможно назначаването на ново правителство от негова страна.

Министерските напускания бяха ускорени от поредица скандали за личното и професионалното поведение на Джонсън, чиято кулминация беше ожесточеният спор за назначаването на неговия заместник-главен секретар Крис Пинчър, висш правителствен служител, който подаде оставка този месец, след като беше обвинен, че е опипвал двама мъже в частен клуб.