0

П раво на глас имат около 65 милиона души. До изборите са допуснати 35 партии. Германците ще изпратят в ЕП 96 от 720-те депутати. За тези мандати се борят 1413 души, като малко над една трета от тях са жени.

Според последните социологически проучвания около 48% от германците не се интересуват или се интересуват слабо от евроизборите. Въпреки това се очаква висока избирателна активност.

Една от причините - за първи път Германия разреши във вота да участват и 16-годишните. Изследвания показват, че голяма част от тях са политически активни. Усещат се както граждани на страната си, така и на Европа.

Социолозите тук следят няколко основни партии, но интрига за първото място няма. С около 29% води консервативният блок ХДС/ХСС Християндемократическият съюз/Християнсоциалният съюз, който е опозиция на управляващата в Германия коалиция. Интригата в за 2-то място - за него ще се борят лявоцентристката Германска социалдемократическа партия и крайнодясната и популистка Алтернатива за Германия, която, въпреки намаляващата подкрепа, води пред социалдемократите, но в рамките на статистическата грешка.

През последните седмици името на "Алтернатива за Германия" (Азг) беше замесено в редица скандали - водещият й кандидат Максимилиан Кра заяви, че не всички, носили униформи на СС са били военнопрестъпници. След това изказване, партията забрани публичните му изяви. А Алтернатива за Германия беше изключена от групата в ЕП, към която принадлежеше. Беше задържан асистент на Кра по подозрение, че е шпионирал за Китай. Преди дни бяха извършени обиски в офиси на друг бивш асистент на Кра, този път заради подозрения за връзки с Русия.

Вторият в листата на Азг - Петр Бистрон сам прекъсна изявите по време на кампанията. Разследван е за пране на пари и подкуп.

Основни теми за Германия са:

Евровота се смята за тест за т.нар. светофарна коалиция. Една от темите, важни за Германия, е ролята на страната във войната. По нея се виждат разломните линии в коалицията.

Икономиката и поскъпването на живота, Евъргрийнът "миграция", на която струна играят Алтернатива за Германия.

За младите - климат, цифровизация, образование.

Политики. Опасенията тук са, че Алтернатива за Германия привлича много млади избиратели - посланията на партията имат емоционален заряд. Опростен политически светоглед. Формацията използва изключително умело социалните платформи, и най-вече ТикТок.

И така - тук следят поколението Z - най-младите избиратели, колко точно надясно ще завие Германия и какво ще означава това за бъдещия ЕП.

*Източник: БНТ