0

Д имен леопард избяга от зоопарка в Далас, щата Тексас и бе намерен след еднодневно издирване, съобщиха от управата на зоопарка, цитирани от Асошиейтед прес. Полицията е започнала разследване след открити доказателства, че заграждението на местообитанието на дивата котка е било срязано "преднамерено".

Леопардът на име Нова, който тежи между девет и единадесет килограма, е намерен недалеч от местообитанието си невредим, съобщиха в Туитър от зоопарка. Най-голямата зоологическа градина в Тексас бе затворена за посетители, докато служителите й и полиция издирваха животното върху терена от 40 хектара.

Нова е била открита минути след края на пресконференцията, на която от полицията съобщиха, че е в ход криминално разследване на инцидента. Преглеждат се видеозаписи от охранителните камери, но властите не съобщиха дали на тях се виждат потенциални заподозрени.

"Вярваме, че това е било преднамерено действие", каза сержант Уорън Мичъл от полицията в Далас, цитиран от БТА. Първоначално в зоопарка е бил изпратен екип на специалния отряд SWAT, тъй като полицаите не знаели размерите на животното. За претърсването на парка били използвани полицейски дронове.

И преди животни са бягали от този зоопарк. През 2004 г. 154-килограмова горила прескочи оградата и в продължение на 40 минути бе извън местообитанието си, при което нарани трима души. Полицаи простреляха смъртоносно животното.