0

С ветът още не се е възстановил от магнитните бури на 10-11 май - може би най-силните от един век насам и вече трябва да се готви за следващите.

Учени предупреждават, че Слънцето, въртящо се около оста си, отново показа същото убийствено петно на видимата страна на диска си. Причината за магнитните бури на Земята са слънчевите изригвания. Огнища не възникват навсякъде, а в активни региони. Сигурен знак за такива зони са слънчевите петна. Групата слънчеви петна известни като AR3663 и AR3664 произведоха мощно изригване на 8 май, което се случи, когато петната "гледаха" директно към Земята. В резултат на това се стигна до ужасяваща магнитна буря.

Слънцето се върти около оста си в период от приблизително 27 дни. Активните петна се появяват на видимия диск и "стрелят" към Земята, след което се скриват и стават безвредни за планетата ни. Чудовището AR3664, създало мега-буря заедно с AR3663, се скри зад ръба на слънчевия диск и се очаквано отново се обърна към Земята в петък сутринта.

Астрономите обясниха, че Слънцето вече е в максимална фаза на активност. Само през последните 24 часа са регистрирани пет изригвания от клас М (средни, но близо до центъра на диска). Появата на чудовищното петно добавя страх, защото не беше сигурно, че то ще се върне. Известно е, че такива мега-петна съществуват няколко седмици. Но аномалната област се появи отново. Според учените от руския Институт за приложна геофизика има голяма вероятност да преживеем много тежка магнитна буря на 6 юни.

Астрономите обаче засега правят предпазливи прогнози. Според тях едва ли ще се повтори онази буря, когато полярните сияния блестяха по цялата планета.