0

П оследен ден от провеждането на референдумите за присъединяване към Руската федерация на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области. Резултатът от гласуването, който няма да бъде признат от Запада, може да доведе до рязка ескалация на войната в Украйна.

Към днешна дата референдумите и в четирите региона са признати за валидни - навсякъде избирателната активност надхвърли 50%. В ДНР, по предварителни данни в понеделник вечерта, този показател е бил 86,89%, в ЛНР - 83,61%, в Херсонска област - 63,58%, в Запорожие – 66,43%.

Според ЦИК на Руската федерация повече от 100 международни наблюдатели от 40 страни са пристигнали да следят гласуването на референдумите. Освен това в избирателните секции работят четирима членове на Централната избирателна комисия на Руския и повече от 100 представители на избирателни комисии на субектите на Руската федерация. Покани за участие в наблюдението получиха и депутати от всички фракции на Държавната дума.

Очаква се след референдумите ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие да се присъединят към територията на Русия. Това може да доведе до сериозна ескалация на войната в Украйна, тъй като Москва ще приема всяко действие в четирите региона от страна на Киев като нападение срещу собствената си земя.