0

В Москва опашка от хора, желаещи да се сбогуват с Алексей Навални, се изви пред църквата „Успокой моите печали“ в квартал Марино. Това се вижда от снимки, публикувани в телеграм канали и медии. 

Въпреки засиленото присъствие на руската полиция, тълпа от хора очакваха пристигането на катафалката на Алексей Навални, която бе посрещната с аплодисменти от събралото се множество. 

Според  кореспондента на опозиционния сайт Mediazona опашката е достигнала около 700 метра. Новая газета пък съобщава, че  колоната от опечалени е достигнала километър. От екипа на Навални са организирали видео излъчване в реално време на опелото, за тези, които не могат да присъстват. 

По-късно стана ясно, че интернет сигналът в района на църквата е блокиран. CNN също информира, че видеосигналът на екипа, отразяващ събитието, е прекъсната. „Около 20 минути преди планираното начало на погребението нямаше налични изображения на живо от църквата“, пише на уебсайта на американския телевизионен оператор.

Друг опозиционен сайт Moscow Times публикува видео в социалните мрежи на стотици хора, с червени цветя в ръце, чакащи зад бариерите, поставени от полицията по целия периметър на църквата. 

Според западни медии Лин Трейси, посланик на САЩ в Русия, присъства на погребението на Алексей Навални. Дойдоха и германския посланик Ламбсдорф, френският посланик Пиер Леви и италианският шарже д'афер Пиетро Сфера Карини. 

На погребението на Алексей Навални в Москва пристигнаха и двамата неуспешни кандидати "пацифисти" за президентските избори - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, и двамата изключени от надпреварата от Централната избирателна комисия.

"Разбира се, днес е трагичен ден, защото смъртта на Алексей е голяма загуба не само за семейството и близките му, на които изказваме нашите съболезнования, но е загуба за огромен брой хора. Мисля, че за много милиони в Русия и извън нея Русия", каза Надеждин. „Надяваме се, че сбогуването ще мине без инциденти. Мисля, че ще дойдат много хиляди хора. Мисля, че ще видя много от моите стари и нови другари там в нашата борба Русия да бъде мирна и свободна", заяви Надеждин, цитиран от независимия вестник "Сота".

По-късно руският опозиционер ще бъде погребан на Борисовото гробище в столицата, където периметърът също е отцепен от униформени. 

В деня на поклонението на опонента на руската власт  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни, че „тези, които участват в неразрешени действия, ще трябва да отговарят за тях според закона".