1

П окойният бизнесмен Мохамед Ал Файед е обвинен в изнасилване, като пет бивши служителки твърдят, че покойният милиардер ги е насилвал сексуално, докато е бил начело на луксозния лондонски  универсален магазин Хародс.

Нов документален филм на Би Би Си твърди, че роденият в Египет бизнесмен, който почина в Лондон на 94 години миналия август, е извършил атаките по време на управлението му на магазина между 1984 г. и продажбата му през 2010 г. Медията добавя, че повече от 20 бивши работнички в Harrods са го обвинили в сексуално насилие.

Новата програма, наречена „Ал Файед: Хищникът в Хародс”, твърди,  фирмата не само не се е намесила, за да помогне на предполагаемите жертви, но и е прикрила твърденията им. Сегашните собственици на магазина казаха, че са „напълно ужасени“ от обвиненията и се извиниха на засегнатите жени.

Брус Дръмонд, адвокат, представляващ някои от бившите служители, каза: „Паяжината от корупция и злоупотреби в тази компания беше невероятна и много тъмна. Всяко работно място е длъжно да гарантира безопасността на своите служители. Без съмнение компанията провали тези дами”.

Твърди се, че предполагаемите атаки са извършени не само в Лондон, включително в неговия апартамент в Мейфеър в столицата, но и в Париж, в хотел „Риц”, който той притежаваше, и Сен Тропе във Франция, както и Абу Даби в Обединените арабски емирства.

Една от жените, които сега говорят, каза, че Ал Файед я е изнасилил в апартамента си в Лондон. Друга жена описва, че е била изнасилена на адреса в Мейфеър като тийнейджърка.

Една от предполагаемите му жертви е посочена като Джема, която е работила за Ал Файед като личен асистент между 2007 и 2009 г. - и разказва как поведението му е ставало по-страшно по време на работни пътувания в чужбина.

Мохамед Ал Файед е роден в Александрия през 1929 г. и се премества в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век, превръщайки се в ранна движеща сила в развитието на Дубай. Започва кариерата си с продажба на газирани напитки и след това работи като продавач на шевни машини. Той изгради богатството на семейството си в недвижими имоти, корабоплаване и строителство, първо в Близкия изток и след това в Европа.

Смята се, че именно Мохамед е запознал принцеса Даяна, тогава все още съпруга на Чарлз, със сина си Доди. По-късно той започна разследване на катастрофата, която уби Доди и Даяна на 31 август 1997 г. , като до смъртта си твърдеше, че кралското семейство има пръст в трагичната катастрофа.