0

С инът на Джо Байдън - Хънтър подаде иск срещу компютърен специалист заради публикуване на снимки от лаптоп. На тях се вижда, че той употребява наркотици и има "интимни отношения", с което подпомага усилията на републиканците да представят сина на президента в лоша светлина.

Искът срещу Джон Пол Мак Айзък бе заведен в момент, когато опозиционните законодатели се опитват да изградят обвинение за предполагаеми корупционни сделки на Хънтър Байдън, за да навредят на баща му - демократ, който се очаква да се кандидатира отново за президент догодина.

Съдържанието на лаптопа на Хънтър Байдън е източник на стотици статии и обвинения срещу 53-годишния бивш финансист, чиито минали бизнес сделки в Украйна и Китай продължават да хвърлят сянка върху баща му Джо Байдън.

През 2019 г. Хънтър оставил лаптопа в магазина на Мак Айзък в Делауеър за ремонт, но така и не го взел. На следващата година, седмици преди изборите, които изправиха Джо Байдън срещу действащия републиканец Доналд Тръмп, „Ню Йорк Поуст” обяви, че разполага с имейли и други документи от лаптопа на Хънтър, които уличават него и баща му в съмнителни бизнес сделки с Украйна, докато Байдън-старши е бил вицепрезидент през 2015 г.

Изданието твърди, че собственикът на магазина е предал лаптопа на ФБР, а също така е направил копие на твърдия диск и го е дал на бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани - личният адвокат на Тръмп. Въпреки че президентът Байдън отхвърли многократно обвиненията, те не изчезнаха, а материалите от лаптопа са включени в новото разследване на контролираната от републиканците Комисия за надзор на Камарата на представителите на САЩ относно бизнес сделките на Хънтър Байдън и неговото семейство.

Хънтър Байдън твърди в иска, че Мак Айзък е получил незаконен достъп, взел е съдържанието на твърдия му диск и го е предоставил на антибайдънови агенти като Джулиани. "Мак Айзък с готовност признава, че както и да е станал притежател на тези материали, проникването му е включвало разглеждане и достъп до чувствителни, лични материали", се казва в иска. „Материалите, които след това е предоставил на други лица, са включвали снимки на г-н Байдън, употребяващ наркотици, без дрехи и участващ в интимни отношения с други възрастни”, пише още в него.