0

А двокатката Амал Клуни, която е омъжена за актьора Джордж Клуни, е изиграла ключова роля в решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на Хамас Яхя Синвар за предполагаеми военни престъпления.

ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО: Международният съд поиска Нетаняху да бъде арестуван! (ВИДЕО)

Клуни, която е известен адвокат по правата на човека, беше посочена като един от шестимата правни експерти, които са помогнали на главния прокурор Карим Хан да вземе решението. Съдът обвини Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на Хамас във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Амал разкри, че е била помолена да помогне на Хан да направи оценка на доказателствата за предполагаеми военни престъпления в Газа и Израел преди четири месеца. Тя добави в изявление на уебсайта на своята фондация: „Като адвокат по правата на човека, никога няма да приема, че животът на едно дете има по-малка стойност от този на друго. Не приемам, че всеки конфликт трябва да бъде извън обсега на закона, нито че който и да е извършител трябва да бъде над закона“.

Амал Клуни има забележителна кариера, в която е защитавала бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко, иракската правозащитничка Надя Мурад филипинско-американската журналистка Мария Реса, азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова и египетско-канадският журналист Мохамед Фахми.