0

П ентагонът твърди, че САЩ са извършили "прецизни удари" срещу пет склада за съхранение на оръжия в Йемен, контролиран от Хутите.

Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че американските сили - включително бомбардировачи с голям обсег на действие - са се насочили към подземни съоръжения, съдържащи оръжейни компоненти, използвани за атакуване на цивилни и военни кораби в региона.

Той посочи, че ударите срещу подкрепяните от Иран Хути демонстрират способността на САЩ да се насочват към съоръжения, които противниците им се стремят „да държат извън обсега“.

От миналия ноември Хутите са предприели атаки срещу около 100 кораба в Червено море и Аденския залив, като са потопили два кораба.

Групировката твърди, че атаките са отмъщение за военната кампания на Израел в Газа.

Централното командване на Вашингтон, което наблюдава военните операции на САЩ в Близкия изток, заяви, че няма първоначални индикации за цивилни жертви от мисията.

Американските военновъздушни сили и американският флот са били използвани в операцията, която включва използването на стелт бомбардировачи с голям обсег, предаде Би Си Си.