0

"Твърде много цивилни загинаха, необходимо е незабавно хуманитарно примирие". Принц Уилям никога не е използвал толкова ясни думи за Газа преди и затова неговото изказване веднага предизвиква скандал. Толкова голям, че лидерът на евроскептиците Найджъл Фараж остро го критикува. 

Това обаче не са единствените остри забележки към принца. Дори консервативното списание Spectator зададе въпроса: “Имаше ли право Уилям да се меси във войната в Газа?. Със сигурност изглежда като намеса, подобна на множество политически позиции на баща му крал Чарлз …”.

Уилям си навлече гнева и на консервативния депутат Андрю Пърси, вицепрезидент на Комисията срещу антисемитизма в Уестминстър. „На членовете на кралското семейство трябва да се напомни, че не трябва да правят политически преценки“, заяви Пърси. 

Всичко започна във вторник сутринта, когато принц Уилям публикува изявление относно войната в Ивицата. Големият син на крал Чарлз III и лейди Даяна спомена клането на Хамас на 7 октомври, но след това казва, че е „дълбоко загрижен за огромните човешки жертви в конфликта в Близкия изток. “Има твърде много смъртни случаи. Както много други и аз би искал тази война да приключи възможно най-скоро. Отчаяна е нуждата от хуманитарна помощ в подкрепа в Газа. Това е нещо жизненоважно, както и освобождаването на израелските заложници”, се казва в позицията на принца. 

„Винаги се надявам на по-добро бъдеще и няма да се откажа“, заключва престолонаследникът. 

Накратко, Уилям се надява на незабавно прекратяване на огъня и между редовете, без да цитира подробности, на практика призовава Израел да не атакува Рафа, където се очаква дори още по-страшна хуманитарна катастрофа. 

Намесата на принца не обаче не е самосиндикална. Британското външно министерство следи всяка стъпка на кралското семейство по отношение на външната политика. Следователно изявлението на Уилям е одобрено от Министерство на външните работи и съответно от правителството на Риши Сунак, както потвърди самият говорител на премиера. „Да, изказването на принца на Уелс повтаря това на изпълнителната власт през последните дни. Това съвпада с официалната линия", потвърдиха от “Даунинг стрийт” 10. 

Вярно е, че и Обединеното кралство, и САЩ наскоро призоваха Израел да не напада Рафа. Самият американски президент Джо Байдън говори за непропорционалната реакция на правителството на Нетаняху в Газа. 

Накратко, гласът на Уилям, който говореше вместо баща си Чарлз, който се лекува от рак, увеличава натиска, който Вашингтон и Лондон оказват върху Израел, за да гарантират, че Рафа, където са разположени над един милион палестинци, няма да бъде атакуван. А самата Лейбъристка партия на сър Кийр Стармър, след голям натиск от лявото си крило, ще публикува предложение в Уестминстър, призоваващо за „прекратяване на военните действия“.

Преди пет години Уилям беше първият член на кралското семейство, който посети окупираните палестински територии, което го „беляза завинаги“, пише Telegraph . След това той се моли на Стената на плача, а също игра футбол с палестински деца в Рамала, на Западния бряг, той заяви: „Уверявам ви, че няма да бъдете забравени.“