0

Х еликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси е претърпял инцидент близо до град Джолфа, в провинция Източен Азербайджан. Държавният глава е бил на борда, потвърди вътрешният министър на страната. 

„Машината е извършила „твърдо приземяване“. Все още не е ясно дали е имало техническа неизправност. Суровите метеорологични условия и гъстата мъгла затрудниха спасителните екипи да стигнат до мястото на инцидента“, извести държавната телевизия. Хора от обкръжението на иранския президент Ибрахим Раиси са се свързали с командния център след инцидента с президентския вертолет, който е изправил Раиси на косъм от страшна трагедия.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан - аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента. Към района е изпратен и хеликоптер със спасители, но той не е успял да кацне поради метеорологичните условия и е бил принуден да се върне. В същото време другите два вертолета от президентския кортеж, в които е имало официални лица, са пристигнали благополучно да крайния пункт.

Раиси беше на посещение в Източен Азербайджан, където откри проект за язовир в компанията на колегата си Илхам Алиев на границата между двете страни. 63-годишният Раиси е президент на Ислямската република от юни 2021 година. Той предвождаше затягането на режима, което доведе до масови протести и стотици жертви. Анализатори го определят като вероятен наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Иран има проблеми в областта на безопасността на въздушния транспорт, като сред причините са международните санкции, които затрудняват придобиването на модерни части за самолети. Нейният военен въздушен флот до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г. и не е бил модернизиран.

*Източник: NOVA