0

П роливни дъждове наводниха улиците на Чикаго, предаде Асошиейтед прес. Автомобили се оказаха във воден капан на ключови пътни артерии.

Участъци от магистрала 55 и магистрала 290 бяха затворени, а 10 коли се оказаха блокирани там. Влаковете бяха спрени в някои участъци от града и района.

Властите предупредиха, че наводненията може да са животозастрашаващи.

"Моля, избягвайте да шофирате в наводнени райони. За да подпомогнете преместването на водата в системата за отпадни води, моля, не използвайте допълнителна вода за душ, пране или миене на съдове, докато трае бурята", призоваха от градските власти.

За преодоляване на щетите от наводненията в центъра на града бе обърнато течението на река Чикаго.

Почти половин милион души в югозападната част на Япония са получили заповед да се евакуират поради опасност от наводнения и кални свлачища вследствие на проливни дъждове, съобщава телевизия Ен Ейч Кей.

Най-малко 115 000 души в японския град Куруме (югозападната префектура Фукуока) са получили заповед за евакуация, а нивото на заплаха във връзка с възможни наводнения и свлачища там е повишено до четвърта степен по петстепенна скала.

Ситуацията е тежка и в югозападната префектура Кумамото, където до момента е издадена заповед за евакуация на над 360 000 души.