Ю НЕСКО призна процеса по приготвяне на саке в Япония за нематериално културно наследство.
Производителите на напитката се надяват, че това ще засили интереса в световен мащаб .
Японските представители на срещата на ЮНЕСКО в Парагвай отбелязаха подобаващо решението - като опитаха саке.
„Много сме щастливи. Международното признание по този механизъм ще поднови интереса на японците към тази област, а това може да доведе до по-голям импулс за предаване на тези умения и ноу-хау на следващото поколение“, каза постоянният представител на Япония в ЮНЕСКО Такехиро Кано.
Напитката се произвежда в продължение на няколко седмици чрез ферментация на смес от ориз, вода, мая и цветна плесен, известна като коджи, в процес, който прилича повече на производството на бира, отколкото на вино. Крайният резултат може да се сервира топъл, студен или на стайна температура.