0

К ипър можеше да е изцяло наш. Това  каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на ифтар (вечеря с дарена храна) с турски военни, информира новинарският турски сайт Ен сон хабер, цитиран от БТА.

По време на понеделнишкия ифтар турският президент не само защити турското нахлуване в Кипър, но подчерта, че ако турските сили са се придвижили по на юг през 1974 г., "днес Кипър е можел да бъде изцяло турски".

През 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след преврат в Никозия, островът е разделен на две. През 1983 г. в окупираната част бе обявена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Турция.

 В "мирната операция" през 1974 г. 498 наши войници от цялата страна загинаха мъченически. Въпреки целия натиск, ако не беше намесата на Турция, днес нямаше да съществуват нито Севернокипърската турска република, нито кипърските турци. Всъщност, може би ако бяхме продължили на юг, нямаше да има повече понятия като юг и север и Кипър щеше да бъде изцяло наш, каза Ердоган.

Според коментара на "Ен сон хабер" , че думите на турския президент са "разтърсили" и са предизвикали много широк отзвук и гняв в Гърция.