0

О тдавна изгубена картина на Густав Климт, която се появи отново след 100 години, беше продадена на търг за 26 милиона паунда.

Портретът на Фройлайн Лизер, който австрийският художник модернист започва да създава през 1917 г., беше продаден а неизвестен купувач на търг във Виена. Това е е една от последните творби на Климт, тъй като художникът умира в началото на 1918 г. след инсулт, което означава, че картината има малки незавършени части.

Еврейското семейство Лизер, което е поръчало картината, получава произведението незавършено, но скоро след това е принудено да напусне Австрия на фона на възхода на Хитлер и антисемитизма. Това означава, че местонахождението на картината от 1925 г. до 1960 г. е напълно неизвестно. Аукционната къща Im Kinsky каза, че "картина с такава рядкост, художествено значение и стойност не е била налична на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия".

Картината беше продадена на търг от името на настоящите собственици, австрийци, чиито имена не бяха разкрити, и законните наследници на Адолф и Хенриет Лизер, един от които се смята, че е поръчал картината. Не е съвсем ясно кой член на семейство Лизер е бил моделът.

Наддаването започна от 28 милиона евро, а продажната цена беше в долния край на очаквания диапазон от 30-50 милиона евро.

Австрия е анексирана от нацистка Германия през 1938 г. Аукционната къща казва, че няма доказателства дали картината е била конфискувана тогава.

Приключва при настоящите собственици чрез три последователни наследства.

С оглед на несигурността настоящите собственици и наследниците на Liesers изготвиха споразумение да продължат с продажбата съгласно Вашингтонските принципи, които бяха изготвени през 1998 г., за да помогнат при разрешаването на проблеми, свързани с връщането на конфискуваните от нацистите произведения на изкуството.

Изкуството на Климт е донасяло огромни суми на търг в миналото. Неговата творба „Дама с ветрило“ беше продадена за £85,3 млн. в Sotheby's през юни 2023 г., което я прави най-ценното произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа.