0

П одаръци от австрийския император Франц Йосиф и бижута, принадлежали на цар Фердинанд I, ще бъдат предложени на търг на „Сотбис“ в Женева този ноември

Под наслов „Виена 1900: Имперска и кралска колекция“ аукционът вече е отворен онлайн на сайта на къщата, като началните лотове започват от около 2000-3000 долара и стигат до над 2000 – 3000 долара.

Наследство

От „Сотбис“ казват, че това е една от най-добрите колекции от кралски бижута, излизали някога на търг. Почти всяко едно от предложените на търг бижута има своя собствена история. Такива са например кутия с изумрудени копчета за ръкавели, собственост на цар Фердинанд I. В кутията им имало ръкописна бележка, в която пишело, че са подарък от султана на Османската империя Абдул Хамид II (1842-1918). Произведени са през 1898 г. Интересен експонат е и нагръден кръст с рубин и диаманти от около 1900 г. Този нагръден кръст е принадлежал на българския цар Фердинанд I. В завещанието си той го завещава на монсеньор Майкъл Бузалка, помощник епископ на Братислава и Търнава (1885-1961). Когато Фердинанд I умира през 1948 г., епископът е арестуван от комунистическия режим на Чехословакия. Следователно завещанието не можело да бъде изпълнено. Епископът умира в затвора в началото на 60-те години. Дъщерята на Фердинанд I, княгиня Евдокия Българска, впоследствие наследява нагръдния кръст. Началната му цена е около 8000 долара. Сред най-скъпите експонати с начална цена около 30 000 долара, е златен часовник на Патек Фелипе, поръчан лично от Фердинанд.

Диаманти

Сред любопитните аксесоари са и  чифт копчета за ръкавели с емайл и диаманти, произведени около 1930 г. Те са принадлежали на цар Борис III. Всеки шестоъгълен терминал е украсен с инициалите на цар Борис III, акцентиран е с розови диаманти върху червен, зелен и бял емайлиран шлиф, с вграден корпус. Началната им цена започва от около 3000 долара. Значителен брой бижута, включително забележителен сапфирен медальон, принадлежал на царица Елеонора (втората съпруга на цар Фердинанд I), са спасени от Червената армия през 1946 г. в България от принцеса Евдокия и нейната снаха Йоанна Савойска, съпруга на цар Борис III, и могат да бъдат намерени в търга на „Сотбис“.

Чифт копчета за ръкавели с инициалите на Борис Трети.

 Чифт копчета за ръкавели с инициалите на Борис Трети.
Sothebys.com

Нагръден кръст е принадлежал на българския цар Фердинанд I. Златният часовник на Фердинанд. Подарените ръкавели от султан Абдул Хамид II.

 Нагръден кръст е принадлежал на българския цар Фердинанд I. Златният часовник на Фердинанд. Подарените ръкавели от султан Абдул Хамид II.
Sothebys.com