1

В секи опит за арест на Владимир Путин от чуждестранни държави ще бъде разгледан като обявяване на война, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Късно в сряда той заяви, че руските оръжия ще ударят всяка държава, която предприеме действия да арестува Путин. Нека си представим - ясно е, че това е ситуация, която никога няма да се случи - но въпреки това нека си представим, че се случи. Настоящият ръководител на ядрена държава пристига на територията на, да речем, Германия и бива арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация. Всички наши средства, ракети и други, ще полетят върху Бундестага, в канцлерството и така нататък", каза Медведев.

На 17 март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова.

След издаването на заповедта за арест Москва заяви, че тя е „безсмислена“ и „юридически нищожна“, поради факта, че „Русия не е част от Римския статут на Международния наказателен съд и не носи отговорност по него. Русия не си сътрудничи с този орган, а възможните „рецепти” за арест, които идват от Международния съд, за нас са юридически нищожни”, се казва в изявлението.