0

Б ившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато, който вече прекара две години зад решетките по обвинения за злоупотреби като президент на испанската "Банкия" (Bankia), е заплашен с още дълги години затвор по други обвинения в корупция, предадоха "Ройтерс" и БТА. Процесът срещу него започна в петък в Мадрид.

Родриго Рато

 Родриго Рато
БГНЕС

Рато, който оглавяваше МВФ от 2004 г. до 2007 г. и "Банкия" от 2010 г. до 2012 г., отрича обвиненията.

Прокуратурата иска между 61 и 83 години затвор за Рато по 11 обвинения в данъчни престъпления, пране на пари и корупция.

Адвокатката на Рато призова съда да отхвърли обвиненията с аргумента, че правата му са били нарушени по време на обиск в дома му през 2015 г. и събраните тогава доказателства трябва да бъдат анулирани.

Очаква се процесът да продължи до 24 май догодина, а първите изслушвания да бъдат посветени на технически проблеми, като например кои от представените документи могат да бъдат приети като доказателствен материал. Самият Рато едва ли ще даде показания преди април.

През 2018 г. Рато беше осъдена на 4,5 години затвор за злоупотреба с кредитни карти на "Банкя", с които е купувал бижута, скъпи почивки и луксозни дрехи.

Бившият вицепремиер от консервативната Народна партия в периода 1996-2004 г. беше оправдан по други обвинения, свързано с излизането на "Банкия" на борсата през 2012 г.