0

Д вижението по построения от Русия мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради "извънредна" ситуация, съобщи рано днес в Telegram назначеният от Русия губернатор Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

Аксьонов заяви, че аварията е възникнала на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не предостави повече подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

Информационната агенция РБК-Украйна съобщи, че на моста са били чути експлозии. Руският телеграм канал "Сива зона", свързан с наемническата групировка "Вагнер", съобщи, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. (0:04 по Гринуич) и 03:20 ч. Най-малко двама души са загинали след пропадане на поне една секция на Кримския мост. Ройтерс не може да провери тази информация от независим източник. Засега няма коментар от украинска страна.

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна, припомня агенцията. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври миналата година при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.