0

Б ившият американски президент Доналд Тръмп отново отказа да признае загубата си на изборите през 2020 г. и заяви, че би помилвал много от поддръжниците си, осъдени за участието им в щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс, като се позова на интервю, което той даде за Си Ен Ен.

На въпрос на водещата Кейтлън Колинс дали би признал, че е загубил съревнованието с демократа Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., републиканецът Тръмп изля тирада, в която отново изтъкна твърдения, че изборите са били нагласени срещу него, отбелязва агенцията.

"Тези избори бяха ужасни", каза Тръмп, с което предизвика аплодисментите на някои от присъстващите в залата на университета "Сейнт Анселм" в щата Ню Хемпшър – един от щатите, които може да се окажат решаващи за кандидатурата на Тръмп през 2024 г. за втори мандат в Белия дом, пояснява Ройтерс.

Постоянното придържане на Тръмп към версията за изборите през 2020 г. предизвика опасения сред представители на Републиканската партия, че това ще доведе до оттеглянето на много от избиратели на републиканците, които искат тази тема да бъде оставена настрана и да се постави акцент върху по належащи въпроси, допълва агенцията.

Байдън също заяви, че отново ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 г.

Тръмп не изрази съжаление за смъртоносния щурм на Капитолия, организиран от неговите поддръжници с цел осуетяване работата на Конгреса по ратифициране на резултатите от изборите, и отново подчерта плана си да оневини лицата, участвали в него, ако избирателите го върнат в Белия дом през 2024 г.

"Склонен съм да оневиня много от тях. Не мога да кажа, че ще го направя за всички, защото някои от тях вероятно са излезли извън контрол", каза Тръмп.

По време на интервюто Тръмп и Колинс често се прекъсваха един друг, като Колинс поставяше под въпрос голяма част от твърденията на бившия президент за изборите през 2020 г. и щурма на Капитолия на 6 януари, извършен след реч, която е изнесъл пред Белия дом на същия ден.

"Никога не съм говорил пред толкова много хора, а това беше защото те също смятаха, че изборите са били нагласени срещу мен. Те се бяха събрали от добри чувства. Това беше невероятно, беше един прекрасен ден", добави Тръмп.

Публиката, която беше предимно от представители на републиканците в Ню Хемпшър и независими гласоподаватели, планиращи да гласуват на предварителните избори на Републиканската партия, подкрепяше Тръмп и го аплодира на крака, когато той излезе на подиума, отбелязва агенцията.

Колинс се опитваше да провери фактите в твърденията на Тръмп, в резултат на което от време на време двамата събеседници говореха едновременно, тъй като бившият президент не отстъпваше, посочва Ройтерс.

По въпроса за решението на съдебните заседатели, че Тръмп е извършил сексуално насилие над писателката Е. Джийн Карол през 90-те години на миналия век и след това я е оклеветил, той отново отрече да е вярно.

Тръмп, който не присъства на двуседмичното дело, беше запитан от човек от публиката какво би казал на гласоподавателите, които смятат, че заради това дело той няма право да бъде президент.

"Ами няма много такива гласоподаватели, защото току-що бяха оповестени резултати от проучване. Рейтингът ми се е покачил", отговори той.