0

П ероралното лекарство, одобрено от регулаторните органи в САЩ за лечение на следродилна депресия, вече е налично в аптеките, обяви ЮПИ. Медикаментът се продава в Щатите под търговското наименование Zurzuvae. Той би трябвало да помага на жените да възстановят емоционалното си равновесие след раждане.

„Критично важно е обществото да припознае следродилната депресия като сериозно състояние”, каза Уенди Дейвис, изпълнителен директор на организацията „Постпартум съпорт интернешънъл”. Той допълва, че жените от расовите малцинства са непропорционално засегнати от липсата на грижа. „Подобни лекарства са знак за това, че сме една стъпка по-близо до приоритизиране на майчиното здраве”, подчерта Дейвис.

Американската агенция по храните и лекарствата одобри медикамента през август тази година.

Следродилната депресия е сериозно и потенциално застрашаващо живота състояние, при което жените изпитват тъга, вина, умора, усещане за непълноценност. В някои по-тежки случаи те могат да наранят себе си или детето си. „Следродилната депресия може да наруши връзката между майката и детето и да има тежки последствия за физическото и емоционалното развитие на бебето”, обясни д-р Тифани Форкион, директор на отдела по психиатрия към Агенцията по храните и лекарствата.

Една от осем жени в САЩ развива следродилна депресия преди или след раждането.